Friday 23 December 2011

Karácsonyi hiedelmek

Csőrtök!
Mivel Mama még a konyhában szorgoskodik, úgy döntöttem, utánanézek pár karácsonyi hagyománynak, hiedelemnek, szokásnak, és közkinccsé teszem, mint érdekességet, vagy követendő példát.

- A régi szokások szerint, a karácsonyi vacsorát csak akkor kezdhette meg a család, ha feljött az esthajnalcsillag, és a gazda (na nem az enyém, hanem a birtok gazdája) a levegőbe lőtt, így elkergetve a gonosz lelkeket.
- A hiedelmek szerint, karácsonykor az állatok beszélni tudnak, és néhány országban még karácsonyfát is állítottak az állatoknak. (Elárulom, beszélni nem csak karácsonykor tudunk, hanem mindig... tehát a mondat így lenne helyes: ,,a hiedelmek szerint, karácsonykor az emberek értik az állatok nyelvét").
- Sok helyen egy almát raknak a karácsonyi asztalra, és annyi felé vágják, ahány tagja van a családnak, ezzel szimbolizálva, hogy a család legyen olyan kerek, és összetartó, mint az alma.
- A hajadon lányoknak olyan gyertya fénye mellett kellett felöltözni az éjféli misére, ami már lakodalmon is égett.
- December 25-én a munka minden formája tiltott volt. Még a szemetet sem volt szabad kivinni a házból, mert vele együtt a jószerencse is távozik.

Hirtelen ennyit tudtam összegyűjteni. Nem sok, mert minden honlapon ugyanazt írják, de jövőre jobban készülök, megkérdezem Mamát, aki csaknem két lábon járó lexikon a témában. Vagy ha nem is, két lábon járva odamegy a lexikonért.

Felhasznált irodalom:
Harmonet (2009) Magyar népszokások, hiedelmek karácsonykor
Danubius magazin (2005) Karácsonyi szokások és hiedelmek

Csőr!

No comments:

Post a Comment